Neusspray verslaving

Een van de meest voorkomende verkoudheidssymptomen is een verstopte neus. Er zijn veel middelen die helpen bij neusverkoudheid, zoals xylometazoline. Belangrijk is er bewust van te zijn dat dit middel maximaal 7 dagen gebruikt mag worden om gewenning te voorkomen.

Xylometazoline is een veelgebruikt zelfzorggeneesmiddel bij neusverkoudheid. De spray is de meest bekende en gebruikte variant. Bij een verkoudheid zijn de neusslijmvliezen vaak ontstoken waardoor deze opzwellen en meer slijm produceren. Xylometazoline zorgt ervoor dat het neusslijmvlies slinkt waardoor je weer vrijer kunt ademen. Dit is prettig want het helpt je snel met het verminderen van je klachten. Maar let op: xylometazoline mag maximaal 7 dagen gebruikt worden. Langer gebruik kan leiden tot een xylometazoline verslaving.

Wat houdt de Xylometazoline verslaving precies in?

Een xylometazoline veslaving komt vaker voor dan je denkt. Xylometazoline sprays zijn veilig te gebruiken, mits de maximale gebruiksduur van 7 dagen in acht wordt genomen. Omdat mensen het gevoel van een vrije ademhaling als prettig ervaren wordt deze maximale gebruiksduur vaak overschreden. Wanneer het neusslijmvlies went aan xylometazoline is het niet meer in staat om te herstellen en te slinken naar de normale situatie. Om vrij door je neus te kunnen ademen heeft je neusslijmvlies steeds weer xylometazoline nodig om te kunnen slinken. Langdurig gebruik van xylometazoline kan het neusslijmvlies flink beschadigen omdat de trilhaartjes veranderen en daardoor niet meer goed kunnen werken. In veel gevallen herstelt dit nadat het gebruik van xylometazoline gestopt is. Dit kan echter maanden duren.

Hoe kom je van een xylometazoline verslaving af?

Als je het gevoel hebt dat je niet meer zonder xylometazoline kunt is het belangrijk om per direct te stoppen met het gebruik van de xylometazoline spray. In de praktijk is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Overweeg daarom de tussenmethode: haal bij de apotheek een navulbaar neussprayflesje en zet halverwege het flesje een streepje met een watervaste stift. Vul het hele flesje met xylometazoline. Gebruik de spray zoals je gewend bent. Zodra het flesje tot het streepje gevuld is, vul je het flesje bij met zout water. Herhaal dit proces. Op een gegeven moment spray je alleen nog met zout water. Zout water is langdurig te gebruiken en is niet schadelijk voor het neusslijmvlies. Op deze manier laat je je neusslijmvlies geleidelijk ontwennen.

Als ondersteunende behandeling kun je Nisita® (spray of zalf) gebruiken. Nisita® wordt door veel huisartsen en KNO artsen aangeraden om het herstel van beschadigd neusslijmvlies te bevorderen. De zouten zorgen voor het slinken van het neusslijmvlies en het herstel van eventuele wondjes in de neus. Nisita® is langdurig, zonder risico op gewenning, te gebruiken. Raadpleeg voor meer advies of begeleiding altijd even je arts.

 • Door Esmee
 • 04 oktober 2022
 • Hoe lang mag je Nisita® neuszalf gebruiken?

  Nisita® neuszalf kan naar behoefte ook gedurende langere tijd (maximaal 30 dagen) worden toegepast. Mocht er na 14 dagen geen verbetering optreden dan kun je altijd je arts of apotheker raadplegen.

Gerelateerde producten

Zachte zalf!

Nisita® neuszalf Beschermt, bevochtigt en herstelt
 • Ondersteunt bij verstopte neus
 • Reinigt het neusslijmvlies
 • Lost korstjes op
Lees meer

Handige spray

Nisita® neusspray Verzachtende zoutoplossing
 • Verlicht bij verkoudheid
 • Bevochtigt het neusslijmvlies
 • Langdurig te gebruiken
Lees meer

Vanaf 0 jaar

Nisita® neuszalf baby/peuter Bij verstopte neusjes van 0 jaar
 • Ondersteunt bij een verstopt neusje
 • Lost korstjes op
 • Vanaf 0 jaar
Lees meer