Verstopte neusje en korstjes (baby’s en peuters)

Jonge kinderen kunnen tot wel 10 keer per jaar verkouden zijn. Vooral baby’s zijn nog niet in staat om goed door hun mondje te ademen en halen meestal adem via het neusje. Bij een baby- of peuterverkoudheid is het neusje verstopt. Hier kan je kindje benauwd van worden.

Een verstopte neus ontstaat door een ontsteking van de slijmvliezen in de neus, veroorzaakt door een virus. Het neusslijmvlies zwelt op en produceert overmatig slijm. Je kleintje krijgt hierdoor een verstopte neus. Onderstaande handige tips helpen om je kindje weer snel vrij te laten ademen.

Korstvorming in en rondom de neus

Korstvorming bij kleine kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Een verkouden baby kan zelf het neusje nog niet schoonmaken. Het snot uit het neusje droogt op en kan in en rondom de neus voor korstjes zorgen. Het verwijderen hiervan is vaak onprettig voor de baby. Als je baby verkouden is kun je wat Nisita® neuszalf in en rondom het neusje smeren. De vaseline in de zalf zorgt ervoor dat korstjes zacht worden en makkelijk te verwijderen zijn.

Naast een verkoudheid kan korstvorming nog een andere oorzaak hebben, vooral bij peuters. Peuters beginnen vaak al met neuspeuteren, en meteen scherp nageltje kunnen ze het neusslijmvlies beschadigen met wondjes en korstvorming tot gevolg. Nisita® helpt om deze beschadiging snel weer te herstellen en de korstjes op te lossen. Korstjes kunnen zo het neusje makkelijk en pijnloos verlaten. Ook bij kleine kinderen is het, net als bij volwassenen, van belang dat het neusslijmvlies vochtig is zodat het goed kan functioneren. Droog neusslijmvlies functioneert slechter en beschermt dan minder goed tegen (verkoudheids)virussen en bacteriën. Zorg daarom altijd dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60% ligt.

Overleg, bij twijfel of een lang aanhoudende verkoudheid, met een arts wat je het beste kunt doen.

  • Door Esmee
  • 04 oktober 2022
  • Vanaf welke leeftijd is Nisita® neuszalf baby/peuter

    Nisita® baby/peuter is geschikt vanaf 0 jaar

Gerelateerde producten

Vanaf 0 jaar

Nisita® neuszalf baby/peuter Bij verstopte neusjes van 0 jaar
  • Ondersteunt bij een verstopt neusje
  • Lost korstjes op
  • Vanaf 0 jaar
Lees meer