Verstopte neus en korstjes (baby’s en peuters)

Jonge kinderen kunnen tot wel 10 keer per jaar verkouden zijn. Vooral baby’s zijn nog niet in staat om goed door hun mondje te ademen en halen meestal adem via het neusje. Bij een baby- of peuterverkoudheid is het neusje verstopt. Hier kan je kindje benauwd van worden.

Een verstopte neus ontstaat door een ontsteking van de slijmvliezen in de neus, veroorzaakt door een virus. Het neusslijmvlies zwelt op en produceert overmatig slijm. Je kleintje krijgt hierdoor een verstopte neus. Onderstaande handige tips helpen om je kindje weer snel vrij te laten ademen.

Zoutoplossing
Een zoutoplossing kan helpen om het neusslijmvlies tot rust te brengen en te laten slinken. Een zoutoplossing die als spray of via een pipetje wordt toegediend kan bij kleine kinderen (meestal bij kinderen die jonger zijn dan 2 jaar) een schrikreactie teweeg brengen.

Stomen
Stomen kan de verkoudheidsklachten verminderen. Zet de warme douche aan en laat je kindje de warme waterdamp inademen. Het kan je kindje helpen om vrijer te ademen.

Ademweg vrijmaken
Een jong kind kan zijn of haar neus nog niet zelf snuiten. Om het neusje te ontdoen van overtollig slijm kun je een hulpmiddel gebruiken. Hiermee kun je het neusje voorzichtig ‘’leegzuigen’’. Dit helpt je kindje weer vrij te ademen. Vraag de apotheker of de betere drogist welk hulpmiddel je hiervoor kunt gebruiken.

Nisita® neuszalf
Nisita® neuszalf op basis van natuurlijke zouten helpt om weer vrij te kunnen ademen. De zouten in de zalf helpen het neusslijmvlies te laten slinken. Kleine kinderen, met name kinderen jonger dan 2 jaar, vinden een neusspray vaak onprettig. Met deze zachte en gemakkelijk aan te brengen neuszalf (eventueel met behulp van een wattenstaafje) blijft jouw kindje een blij kindje, ook bij een verkoudheid. Nisita® is te gebruiken vanaf 0 jaar.

Korstvorming in en rondom de neus
Korstvorming bij kleine kinderen kan verschillende oorzaken hebben. Een verkouden baby kan zelf het neusje nog niet schoonmaken. Het snot uit het neusje droogt op en kan in en rondom de neus voor korstjes zorgen. Het verwijderen hiervan is vaak onprettig voor de baby. Als je baby verkouden is kun je wat Nisita® neuszalf in en rondom het neusje smeren. De vaseline in de zalf zorgt ervoor dat korstjes zacht worden en makkelijk te verwijderen zijn.

Naast een verkoudheid kan korstvorming nog een andere oorzaak hebben, vooral bij peuters. Peuters beginnen vaak al met neuspeuteren, en meteen scherp nageltje kunnen ze het neusslijmvlies beschadigen met wondjes en korstvorming tot gevolg. Nisita® helpt om deze beschadiging snel weer te herstellen en de korstjes op te lossen. Korstjes kunnen zo het neusje makkelijk en pijnloos verlaten. Ook bij kleine kinderen is het, net als bij volwassenen, van belang dat het neusslijmvlies vochtig is zodat het goed kan functioneren. Droog neusslijmvlies functioneert slechter en beschermt dan minder goed tegen (verkoudheids)virussen en bacteriën. Zorg daarom altijd dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60% ligt.

Overleg, bij twijfel of een lang aanhoudende verkoudheid, met een arts wat je het beste kunt doen.
Hoe gebruik je Nisita?
Nisita is geschikt vanaf 0 jaar en kent vele toepassingsmogelijkheden: Baby verkoudheid, bloedneus of korstvorming, hooikoorts, neusspray verslaving of een verstopte neus.

  1. Knijp voorzichtig in de tube van achter naar voor (niet oprollen)
  2. Leg een streng zalf van ongeveer 1cm op een wattenstaafje.
  3. Breng de zalf halverwege de neus aan.
  4. Maak een draaiende beweging om de zalf te verdelen.
  5. Masseer de neus met twee vingers voor een gelijkmatige verspreiding.
  6. Herhaal dit iedere avond en ochtend.
Wat vinden anderen van Nisita?
Gehaald voor onze uk van 13 weken. Aanbrengen d.m.v. een wattenstaafje ging heel gemakkelijk, neusje lijkt al iets meer open te zijn!

Marjolein K

Makkelijk om aan te brengen. Geen gespartel en het werkt naar mijn idee ook nog erg goed. Ik ben echt heel tevreden met Nisita neuszalf.

Marieke E.

JOUW MENING TELT

Om een beter beeld te krijgen van Nisita® neuszalf en haar gebruikers, stellen wij het erg op prijs als je onze vragenlijst invult.