Hooikoorts

Ongeveer 1 op de 5 mensen in Nederland kampt met een allergie. Hooikoorts is een van de meest voorkomende allergieën. Hooikoorts kenmerkt zich door een overgevoeligheid voor stuifmeel van bepaalde grassen, planten of bomen, ook wel pollen genoemd. Hooikoorts is vrijwel onschuldig, het gaat weer over zodra de pollen uit de lucht zijn.

Wat is hooikoorts
Bij hooikoorts reageert ons lichaam met een afweerreactie op de aanwezige pollen. De meest bekende hooikoortsklacht is een jeukende neus met veel niezen tot gevolg. Andere symptomen zijn een verstopte- of loopneus en jeukende of tranende ogen. Deze symptomen worden veroorzaakt door de afweerreactie van het lichaam; de slijmvliezen zwellen op en produceren meer slijm. Bij mensen die overmatig op pollen reageren, kan ook vermoeidheid en koorts optreden.

In welke periode van het jaar komt hooikoorts voor?
Het is voor iedereen verschillend wanneer hooikoortsklachten zich openbaren. Dit is sterk afhankelijk van de soort pollen waar je overgevoelig voor bent en wanneer deze tot bloei komen. Sommige mensen hebben het hele jaar door hooikoortsklachten, anderen slechts af en toe.


Wat kan ik doen tegen hooikoorts?
Hooikoorts is helaas niet te genezen. Maar wanneer je met een aantal zaken rekening houdt kun je klachten, die optreden bij hooikoorts, effectief aanpakken.

We geven je enkele handige tips:

1. Raadpleeg hooikoortsalert.nl of doe de test zodat je pollen zoveel mogelijk kunt mijden. Klachten kunnen verergeren op zonnige en winderige dagen. Blijf op deze dagen binnen met gesloten ramen om klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

2. Als dit niet mogelijk is of onvoldoende helpt kan medicatie tegen hooikoorts, zoals antihistaminica, de allergische reacties onderdrukken.

3. Om te voorkomen dat je pollen via de neus inademt kan een neuszalf, zoals Nisita®, helpen om de klachten te verminderen. Nisita® neuszalf legt een vettig laagje over de neusslijmvliezen waardoor pollen minder kans krijgen om zich aan het neusslijmvlies te hechten. Dit kan de allergische prikkel verminderen.

De zouten in de zalf zorgen ervoor dat het neusslijmvlies slinkt. De herstellende en vocht aantrekkende werking van Nisita® herstelt het beschadigde droog neusslijmvlies dat door het veelvuldig snuiten droog is geworden.

Helpen deze tips niet voldoende? Neem dan contact op met je arts voor advies.
Hoe breng je Nisita aan?
Nisita is geschikt vanaf 0 jaar en kent vele toepassingsmogelijkheden: Baby verkoudheid, bloedneus of korstvorming, hooikoorts, neusspray verslaving of een verstopte neus.

  1. Knijp voorzichtig in de tube van achter naar voor (niet oprollen)
  2. Leg een streng zalf van ongeveer 1cm op een wattenstaafje.
  3. Breng de zalf halverwege de neus aan.
  4. Maak een draaiende beweging om de zalf te verdelen.
  5. Masseer de neus met twee vingers voor een gelijkmatige verspreiding.
  6. Herhaal dit iedere avond en ochtend.
Wat vinden anderen van Nisita?
De zalf stopt de jeuk in mijn neus en stopt het vele niezen. Ik ben erg blij met Nisita.

Carolien

JOUW MENING TELT

Om een beter beeld te krijgen van Nisita® neuszalf en haar gebruikers, stellen wij het erg op prijs als je onze vragenlijst invult.