De neus zorgt er o.a. voor dat de onderste luchtwegen niet ziek worden.

TEMPERATUUR

Een goed doorbloed neusslijmvlies verwarmt de ingeademde buitenlucht tot vaste temperatuur, ongeacht de situatie buiten. De slijmvliescellen produceren een slijm dat de lucht op een vochtigheidspercentage van 80% tot 85% houdt.

KLANKKAST

Een ‘open’ neus en ‘open’ neusholtes zijn belangrijk voor een goede spraakontwikkeling
EEN DROGE NEUS KAN VAAK VOORKOMEN
Het komt voor op alle leeftijden en kan het gehele jaar voorkomen. Mogelijke oorzaken zijn onder andere bijwerkingen van bepaalde geneesmiddelen, verwarmde ruimtes, airconditioning, stof of andere prikkelende stoffen die er voor zorgen dat het neusslijmvlies droog wordt. Het slijmvlies kan dan meer moeite hebben om slijm te produceren. Het gevormde slijm is dik en taai en vormt uiteindelijk harde korsten die aan de neuswand blijven plakken. Wanneer deze korstjes worden losgepeuterd kan dit tot een bloedneus leiden waardoor weer nieuwe korstjes ontstaan. Hierdoor kan het slijmvlies geïrriteerd raken en leidt dit soms tot niesbuien, jeuk of een brandend gevoel in de neus.

De korstjes die door de uitdroging veroorzaakt worden, zijn niet alleen vervelend, maar soms ook pijnlijk. Daarnaast kan door een uitgedroogde neus de kans op infecties toenemen en kan tevens de reuk en smaak afnemen.

REINIGING EN AFWEER

Het neusslijmvlies vangt de kleinste vuildeeltjes en/of ziekteverwekkers uit de ingeademde lucht weg. Deze worden middels de trilhaartjes naar de keelholte getransporteerd. Van daaruit wordt het slijm doorgeslikt en belandt het in de maag, waar het verder onschadelijk wordt gemaakt. Grotere vuildeeltjes blijven in de neusharen hangen.

RUIKEN EN PROEVEN

Een open neus en het ongestoord functioneren van het neusslijmvlies zorgen ervoor dat geuren de reukcellen in de neus goed kunnen bereiken. Voor een goede smaak is het belangrijk dat ons reukvermogen goed functioneert omdat we alleen maar zoet, zuur, bitter en zout kunnen proeven. In de neusholtes bevinden zich meer dan 10 miljoen reukcellen die verschillende smaken (geuren) herkennen. Wanneer het neusslijmvlies niet goed werkt (door bijv. een verkoudheid) kun je dus niet alleen minder goed ruiken, maar ook minder goed proeven. Een appel smaakt dan bijvoorbeeld alleen maar zoet, of een soep is alleen maar zout.

JOUW MENING TELT

Om een beter beeld te krijgen van Nisita® neuszalf en haar gebruikers, stellen wij het erg op prijs als je onze vragenlijst invult.